İşçiler açlığa mahkûm ediliyor

İşçiler açlığa mahkûm ediliyor
Yayınlama: 01.05.2024
3
A+
A-

Asgari ücretli işçiler nisan ayından itibaren açlık sınırının altına mahkûm edildi. Hükümet asgari ücrete ara zam yapılmaması konusunda ısrarcı olursa yıl sonuna doğru açlık sınırı ve asgari ücret makası iyice açılacak.

Dünyanın dört bir yanında işçiler 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlarken Türkiye’de asgari ücret alan işçiler nisan ayından itibaren açlık sınırının altına mahkûm edildi.

Hükümetin ‘enflasyonla mücadele’ kapsamında gözlerini işçilerin ücretlerine dikmesi nedeniyle açlık sınırı ile asgari ücret arasındaki makas daha da açılabilir.

Türk-İş, nisan ayında 4 kişilik aile için açlık sınırını 17 bin 725 lira, yoksulluk sınırını 57 bin 736 lira olarak hesapladı.

Türk-İş’in hesabı, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarına dayanıyor.

Asgari ücret ise “işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücret” şeklinde tanımlanıyor.

Ancak Türk-İş’in hesaplamalarında görüldüğü gibi, mevcut asgari ücret seviyesi şimdiden işçilerin temel ihtiyaçlarını giderebileceği seviyenin oldukça altında.

AÇLIK SINIRININ 723 TL ALTINDA

Türk-İş’in araştırmasına göre, nisanda 4 kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden “açlık sınırı” 17 bin 725 lira oldu.

Böylece nisan ayında açlık sınırı 17 bin 2 TL olan asgari ücretten 723 TL fazla olarak hesaplandı.

Hükümetin temmuz ayında zam yapmaması halinde asgari ücretle geçinen işçiler yılın 9 ayı açlık sınırının altında bir ücrete çalışmış olacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, temmuz ayında asgari ücrete ara artış yapılmayacağını belirterek, bu kararın belirlenen şartlar çerçevesinde alındığını belirtmişti.

Asgari ücretin belirlenmesinde dikkate alınan kriterlerin net olduğunu ifade eden Işıkhan, mevcut şartlar altında temmuz ayında bir artışın gerçekleşmeyeceğini dile getirdi.

MERKEZ BANKASI ISRARCIYDI

Merkez Bankası’nın önceki hafta 2023 enflasyon hedefinden sapıldığı için yasa gereği hükümete gönderdiği açık mektupta da asgari ücrete tek zam önerisi yer almıştı.

Metinde, “Asgari ücretin yılda bir kez güncellenmesi, öngörülen dezenflasyon patikasının tesis edilmesi açısından kritik bir önem taşımaktadır” ifadesi yer almıştı.

Enflasyonun hızla yükselmesinin etkisiyle 2022 ve 2023 yıllarında asgari ücrete temmuz ayından geçerli olacak şekilde ara zam yapılmıştı.

İKİ YILDIR ARA ZAM YAPILIYORDU

2022 yılının ocak ayında 4 bin 253 TL olan asgari ücret temmuz ayında yapılan yüzde 29,3’lük ara zamla birlikte 5 bin 500 TL’ye çıkartılmıştı.

2023 yılının ocak ayında asgari ücret yüzde 54,5 artışla 8 bin 506 TL olarak belirlenmiş, 2023 yılının temmuz ayında ise asgari ücrete yüzde 34 oranında ara zam yapılmış ve asgari ücret 11 bin 402 TL olmuştu.

2024 yılının ocak ayında ise asgari ücret yüzde 49 artışla 17 bin 2 TL’ye çıkartılmıştı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: Habermatik Medya !!