Geleneksel ekonomi politikalarına dönüşle birlikte TL mevduatın oranı güçlü bir şekilde arttı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun verilerine göre, 16 Ağustos itibariyle standart TL mevduatın büyüklüğü ilk kez 9 trilyon lirayı aştı ve bu …
Geleneksel ekonomi politikalarına dönüşle birlikte TL mevduatın oranı güçlü bir şekilde arttı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun verilerine göre, 16 Ağustos itibariyle standart TL mevduatın büyüklüğü ilk kez 9 trilyon lirayı aştı ve bu mevduatın toplam içindeki oranı yüzde 52,65 ile Mayıs 2018 seviyelerine yükseldi.
Son dönemde TL mevduatın oranı belirgin bir artış gösterdi. Liralaşma stratejisinin uygulandığı dönemde oranı yüzde 27’lere kadar düşen standart TL mevduat, 16 Ağustos itibariyle tekrar yüzde 52,65 seviyesine çıkarak Mayıs 2018 düzeyine ulaştı.
İLK DEFA YÜZDE 10’UN ALTINDA İNDİ
Liralaşma stratejisinin etkisiyle TL mevduatın payı 6 yılın zirvesine çıkarken, KKM’nin oranı azalmış durumda. 18 Ağustos 2023’teki zirve seviyesinden sonra kesintisiz bir şekilde düşüş gösteren KKM, ilk defa yüzde 10’un altına indi.
İKİ AYDIR SABİTTİ!
Son iki aydır sabit kalan TL mevduat faizleri, yeni haftada bir ay öncesine göre 1 puanlık bir artış yaşadı. Merkez Bankası, TL mevduatın oranındaki artışı sürekli olarak vurguluyor ve KKM hedefleri ile asgari faiz düzenlemelerinin etkisiyle TL mevduat payındaki artışın devam edeceğini öngörüyor.
Türk Lirası mevduatın payı, Merkez Bankası’nın yıl sonu hedefi olan yüzde 50’yi aşarken, KKM’nin payı azalıyor. Kur korumalı mevduat, 1 trilyon 659,7 milyar liraya gerileyerek toplam mevduat içindeki oranı yüzde 9,6’ya düştü ve Mart 2022’den sonra ilk kez yüzde 10’un altına indi.
Dolar bazında ise KKM’nin büyüklüğü 49,7 milyar dolara düştü. Ağustos 2023’te 126,4 milyar dolar olan KKM, 29 Mart 2024’te 70,8 milyar dolara inmişti.