Manisa’daki yangınlar, 5. gününde hala kontrol altına alınamazken, tahliye edilen köyler ve yanan evlerle büyük bir maddi hasar bırakıyor. İzmir’deki yangınlar hem Karşıyaka’da hem de diğer ilçelerde geniş bir alanı etkiliyor. Bolu’da ise anız …
Manisa’daki yangınlar, 5. gününde hala kontrol altına alınamazken, tahliye edilen köyler ve yanan evlerle büyük bir maddi hasar bırakıyor. İzmir’deki yangınlar hem Karşıyaka’da hem de diğer ilçelerde geniş bir alanı etkiliyor. Bolu’da ise anız ateşinden kaynaklandığı belirtilen yangınlar, bölgedeki tarım ve yerleşim alanlarına zarar vermeye devam ediyor.
Manisa’daki yangınlar, 5. gününde hala kontrol altına alınamazken, tahliye edilen köyler ve yanan evlerle büyük bir maddi hasar bıraktı. İzmir’deki yangınlar hem Karşıyaka’da hem de diğer ilçelerde büyük bir alanı etkiledi. Bolu’da ise anız ateşinden kaynaklandığı belirtilen yangınlar, bölgedeki tarım ve yerleşim alanlarına zara vermeye devam ediyor.
Henüz bir can kaybı yok ama…
Yangınlar, doğal biyokütlenin yanması sonucu karbondioksit, karbonmonoksit, hidrokarbonlar, azotoksitler gibi çeşitli kirletici yan ürünler ve bileşenler açığa çıkmasına neden oluyor. Evet, yangınlar henüz bir can kaybına neden olmadı ancak tüm canlıların doğal yaşam alanları başta olmak üzere insanların inşa ettiği yerleşim yerlerine kadar büyük bir tahribat bıraktı ve bırakmaya devam ediyor.
Öte yandan, kontrol altına alınamayan yangınlar sadece doğa ve canlılar üzerindeki tahribatı değil, aynı zamanda hükümetin afetlere müdahale kapasitesini, çevre politikalarını ve acil durum yönetimini de gözler önüne serdi.
İZMİR
İzmir’in Karşıyaka, Menderes ve Urla ilçelerinde devam eden orman ve makilik yangınlarına havadan ve karadan müdahaleler sürüyor. Karşıyaka’daki yangın 4. gününe, Menderes ve Urla’daki yangınlar ise 2. gününe girdi.
Karşıyaka’daki Orman Yangını: 4. Gün
Karşıyaka ilçesinde, Yamanlar Dağı’nda 15 Ağustos 2024 saat 21.00 sularında başlayan orman yangını, rüzgarın etkisiyle hızla yayıldı.
Yangın, yerleşim yerlerini etkileyerek 17 evin yanmasına, 105 evin boşaltılmasına ve 44 iş yerinin tahliye edilmesine neden oldu. Ayrıca, 3 mahallenin tahliyesine yol açan yangın, yaklaşık 1600 hektarlık bir alanı etkisi altına aldı.
Karşıyaka’dan Bayraklı ve Çiğli ilçelerine de sıçrayan alevler, kentin birçok noktasını duman altında bıraktı. Yangının söndürülen alanlarında soğutma çalışmaları devam ederken, alevlere karadan ve havadan müdahale sürüyor. Günün ilk ışıklarıyla birlikte 2 uçak, 7 helikopter ve çok sayıda arazöz ile yangınla mücadeleye devam ediliyor. Yanan alanlar dron ile görüntülendi.
Menderes’teki Orman Yangını: 2. Gün
Menderes ilçesinin Şaşal Mahallesi yakınlarında 17 Ağustos 2024 saat 16.30’da başlayan orman yangınına İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı 6 uçak, 5 helikopter, 18 arazöz, 7 su ikmal aracı, 1 dozer ve 1 yer ekibi ile müdahale edildi. İlk müdahale 16.55’te yapılırken, alevlerle mücadele gece boyunca devam etti. Yangın 2. gününde, 5 uçak, 8 helikopter ve çok sayıda arazöz ile sürdürülüyor.
Urla’daki Makilik Yangını: 2. Gün
Urla ilçesinde, Balıklıova Mahallesi yakınlarında 17 Ağustos 2024 saat 19.30’da başlayan makilik ve kırsal alandaki yangına İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri ile 4 arazöz, 2 su ikmal aracı ve 1 yer ekibi sevk edildi. Yangın, 2. gününde devam ediyor ve müdahale sürüyor.
Ekipler, bu üç farklı noktadaki yangınları kontrol altına almak için yoğun bir çaba gösteriyor.
BOLU
Bolu’nun Göynük ilçesinde çıkan orman yangını, 4. gününde devam ediyor.
Bekirfakılar köyü mevkiindeki ormanlık alanda başlayan yangına, Bolu ve çevre illerden gelen ekiplerin yanı sıra gönüllüler de destek veriyor.
15 Ağustos günü çıkan ve hızla yayılan yangının anız ateşinden kaynaklı olduğu açıklandı. Bölgeye Bolu ve çevre illerden 12 helikopter, 138 arazöz, 245 araç ve iş makinesi sevk edildi. Yangının geniş bir alanda etkili olması nedeniyle 1357 personel görev yapıyor. Antalya’dan Orman Genel Müdürlüğü (OGM) personeli ve İstanbul’dan Toplumsal Afet Platformu (TAP) gönüllüleri, söndürme çalışmalarına katılıyor.
Antalya Ve İstanbul’dan Bolu’ya Destek
İstanbul’dan gelen TAP gönüllüsü Salih Gül ise yangın söndürme çalışmalarının zorluğunu vurgulayarak, “Çok zor bir arazi, burada yangını söndürdük deyip arkamızı dönüyoruz, tekrar yangın başlayabiliyor. Ağacın yapısıyla alakalı herhalde bu. Uzun ve zor bir süreç,” dedi.
GSM Şirketleri Baz İstasyonu Gönderdi
Yangının etkilediği Yeniköy, Çaylak, Bekirfakılar ve Umurlar köyündeki 130 hanede yaşayan 490 yurttaş, tedbir amaçlı tahliye edilerek güvenli alanlara taşındı.
Yangın söndürme çalışmaları, 4. gününde bin 213 personel ile sürüyor. Çalışmalara 11 helikopter, 108 arazöz, 8 itfaiye aracı, 17 su tankeri, 41 ilk müdahale aracı ve 11 iş makinesi katılıyor. Ayrıca, bölgede telefon iletişiminin kesilmemesi için GSM şirketleri toplam 8 mobil baz istasyonu aracı gönderdi.
4 Gözaltı
Anız ateşi yakarak yangının çıkmasına neden olduğu iddia edilen 4 kişi gözaltına alındı ve işlemleri sürüyor.
UŞAK
Uşak’ın Eşme ilçesinde 17 Ağustos 2024 tarihinde öğleden sonra başlayan orman yangını, 2. gününde kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Yangın, Eşme’nin Dereli köyü mevkisinde saat 15.00 sularında bir otluk alanda başladı ve rüzgarın etkisiyle hızla ormanlık alana yayıldı.
Yangının bildirilmesinin ardından, Uşak Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait arazözler ve su tankerleri, Eşme ve Uşak belediyelerine ait itfaiye ekipleri olay yerine sevk edildi. Ayrıca, havadan müdahale için bir helikopter görevlendirildi. Ancak, havanın kararmasıyla helikopter müdahaleyi durdurmak zorunda kaldı ve söndürme çalışmaları gece boyunca karadan devam etti.
Söndürme Çalışmaları Devam Ediyor
18 Ağustos 2024 sabahı, havanın aydınlanmasıyla birlikte helikopter yeniden bölgeye dönerek alevlerle mücadeleye devam etti. Yetkililer, yangının kontrol altına alınması ve geniş alana yayılmasının önlenmesi için çalışmalarına devam ediyor.
MANİSA
Manisa’nın Gördes ilçesinde 14 Ağustos 2024 tarihinde başlayan orman yangını, 5. gününde kontrol altına alınamayan bir felaket halini aldı.
Yangının başladığı Boyalı Mahallesi’ndeki ormanda, saat 14.30 civarında çıkan alevler, hızla genişleyerek Salihli ilçesine sıçradı ve etkisini sürdürdü.
Yangın ilk olarak 14 Ağustos’ta Boyalı Mahallesi’ndeki bir otluk alanda başladı. İhbar üzerine İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı 2 uçak, 3 helikopter, 8 arazöz, 2 su ikmal aracı, 1 dozer ve 1 yer ekibi bölgeye sevk edildi. Ancak, saat 17.30’da aynı bölgede yeni bir yangın daha başladı. Bu gelişmeyle birlikte, uçak sayısı 5’e, helikopter sayısı 13’e çıkarıldı ve ek olarak 45 arazöz, 15 su ikmal aracı, 4 dozer ve 4 yer ekibi de görevlendirildi. Havanın kararmasıyla birlikte gece görüşlü helikopterlerle müdahaleye devam edildi.
15 Ağustos’ta İki Yeni Yangın Çıktı
15 Ağustos sabahında, Boyalı Mahallesi’ndeki yangına havadan ve karadan müdahale devam ederken, ilçenin Kayacık ve Kaşıkçı mahallelerinde iki yeni yangın çıktı.
Üç farklı mahallede süren yangınlara toplamda 11 hava aracı, 83 söndürme ekibi, 36 su tankeri, 18 iş makinesi ve 361 personel ile müdahale edildi. Kaşıkçı Mahallesi’ndeki tarım arazilerindeki yangın kısa sürede kontrol altına alınırken, Boyalı ve Kayacık mahallelerindeki orman yangınları sürmekte.
Evler ve Cami Yandı
Karayakup ve Yeniköy mahallelerinde tedbir amacıyla tahliye işlemleri gerçekleştirildi. Tahliye edilen Karayakup Mahallesi’ndeki 20 hanelik köydeki evler ve cami tamamen yandı.
Yangın rüzgarın etkisiyle büyüyerek Salihli ilçesine sıçradı ve Kale, Kemer, Kurttutan ve Hacıhıdır mahallelerine ulaştı. Yangından etkilenen bu dört mahalle de boşaltıldı ve Kale Mahallesi’ndeki bazı evler tamamen yandı.
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Gümen, bölgedeki yangın komuta aracında Manisa Valisi Enver Ünlü ve İzmir Orman Bölge Müdür Yardımcısı Adil Koçaslan’dan bilgi aldı.
Gümen, “Çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. İki riskli noktamız var ve buraları tutmaya çalışıyoruz. Eğer bu noktaları kontrol altına alabilirsek, yangını bitireceğiz. Aksi halde Gölmarmara ve Yunuslar tarafına ilerleme riski var,” açıklamasında bulundu.
Yangın 5. Gününde
Yangının 5. gününde, Gördes ve Salihli’de alevlerle mücadele tüm hızıyla sürüyor. Salihli’de yangının etkili olduğu bölgelerde 7 helikopter, 66 arazöz, 22 su ikmal aracı, 6 dozer ve 550 personel ile müdahaleye devam ediliyor. Rüzgarın da etkisiyle geniş bir alanda etkili olan yangın, kontrol altına alınmaya çalışılıyor.