Çin’deki Tianjin Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, alanında bir ilk olduğu söylenen ve insan beyin hücreleri tarafından kontrol edilen bir robot geliştirdiler.
Aksiyon figürü benzeri robot, insan beyninin bir parçası olması planlanan kök hücreler kullanılarak geliştirildi. Araştırmacılar, robotik alanındaki bu atılımın insan-sibernetik organizma ilişkilerinde önemli bir rol oynayacağına inanıyor.
Araştırmacılar projeyi “dünyanın ilk açık kaynaklı beyin-çip üzerinde akıllı karmaşık bilgi etkileşim sistemi” olarak tanımlıyor.
New Atlas’a göre, robotu kullanmak için fiili beyin implantı, engellerden kaçınmasına, hedefleri izlemesine ve nesneleri kavramak için kol kullanımını yönetmesine yardımcı olabilir. Robotun gözleri bulunmuyor ve yalnızca elektrik sinyalleri ve duyusal sistem aracılığıyla yanıt verebiliyor.
Ayrıca robotun tepesindeki beyin görünümlü kubbenin tamamen görsel amaçlı bir temsil olduğu ve kullanılan gerçek dokunun kendisi olmadığı belirtildi.
Robotik atılımının bir diğer potansiyel kullanım alanı ise nörolojik iyileştirme tekniklerinin yanı sıra insan serebral korteksindeki hasarların onarılması potansiyelidir.
South China Morning Post’un haberine göre, ekip araştırmalarında “Beyin organoid nakilleri, kaybedilen nöronları değiştirerek ve sinir devrelerini yeniden yapılandırarak beyin fonksiyonlarını geri kazandırmak için umut verici bir strateji olarak kabul ediliyor” ifadelerini kullandı.