Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından sportif ve amatör havacılığı desteklemek ve havaalanlarında oluşan trafiği azaltmak amacıyla başlatılan ‘Hava Kampüs’ uygulaması kapsamında, ağırlığı 5 …
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından sportif ve amatör havacılığı desteklemek ve havaalanlarında oluşan trafiği azaltmak amacıyla başlatılan ‘Hava Kampüs’ uygulaması kapsamında, ağırlığı 5 bin 700 kilograma kadar olan hava araçlarının havaalanı prosedürlerinden ve trafiğinden etkilenmeden iniş ve kalkış yapabilecekleri özel alanlar kurulacağını duyurdu.
Bakan Uraloğlu, yazılı bir açıklamada bulunarak, havacılık sektörünün hızla gelişmesinin toplumsal refah açısından önemli bir gösterge olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde havacılık alanında gerçekleştirdikleri atılımlar ve yatırımlarla Türkiye’nin sivil havacılıkta dünyanın en büyük oyuncularından biri haline geldiğini belirten Uraloğlu, “Havayolu şirketlerimiz büyüdü ve güçlendi. Ayrıca, sivil havacılık sektörünün nitelikli insan kaynağını karşılamak için Türk Sivil Havacılık Akademisi’ni modern tesisler, imkanlar ve eğitim araçlarıyla donatarak açtık” şeklinde konuştu.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yürürlüğe alınan ‘Hava Kampüs’ uygulamasıyla da sportif ve amatör havacılığı geliştirmeyi, aynı zamanda da havalimanlarındaki trafiği hafifletmeyi hedeflediklerini kaydeden Bakan Uraloğlu, “Türkiye’nin dört bir yanına yaymayı hedeflediğimiz Hava Kampüs uygulaması ile havaalanları veya heliport niteliğinde olmayan alanlarda 5 bin 700 kiloya kadar olan sabit kanatlı hava araçları başta olmak üzere, dikey iniş ve kalkış yapabilen (VTOL) insanlı veya insansız hava araçlarının pilot sorumluluğunda iniş kalkış yapabileceği vertiportları da kapsayan alanları amatör ve sportif havacılarımızın hizmetine sunuyoruz” ifadelerini kullandı.
‘RAPOR OLUMLU DEĞERLENDİRİLİRSE HAVA KAMPÜSLER AÇILABİLECEK’
Hava Kampüs için başvuruların Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne yapılabileceğini belirten Bakan Uraloğlu, “Genelkurmay Başkanlığı başvurunun ulusal güvenliğini, valilikler ise kampüslerin insan ve çevre açısından etkilerini denetleyecek. Rapor olumlu değerlendirilirse hava kampüsler açılabilecek” açıklamasında bulundu.
Uraloğlu, işletmecilerin izni aldığı tarihten itibaren 3 yıl içinde hava kampüsü yapımının tamamlaması gerektiğinin altını çizerek, bu sürede yapılmayan kampüslerin izinlerinin işleme gerek kalmaksızın iptal edilebileceğini belirtti. Ticari amaçlı kullanılacak kampüslerin izinlerinin bir yıl süreyle geçerli olacağını ve her yılın sonunda iznin uzatılması gerektiğini de bildiren Uraloğlu, ticari amaç dışındaki şahıslara ait 5 bin 700 kilo altı kalkış ağırlığına sahip sabit kanatlı hava araçlarının park edileceği kampüsler için izin uzatma şartı gerekmeyeceğini belirterek, “Zararlı bulunan kampüslerin izinleri ise SHGM tarafından iptal edilebilecek” dedi.