Kayseri’nin Kocasinan ilçesindeki Yamula Barajı kıyısında süren kazı çalışmalarında, yaklaşık 7,5-8 milyon yıl öncesine ait olduğu düşünülen dev bir domuz kafatası bulundu. Keşif, 6 yıldır devam eden kazı çalışmalarının sonucunda gerçekleştirildi …
Kayseri’nin Kocasinan ilçesindeki Yamula Barajı kıyısında süren kazı çalışmalarında, yaklaşık 7,5-8 milyon yıl öncesine ait olduğu düşünülen dev bir domuz kafatası bulundu. Keşif, 6 yıldır devam eden kazı çalışmalarının sonucunda gerçekleştirildi.
2017 yılında çoban Murat Adıyaman tarafından keşfedilen kemik parçası üzerine yapılan incelemeler, fosilin 6 ile 7,5 milyon yıl öncesine ait olduğunu ortaya koymuştu. 2018 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle başlatılan kazı çalışmaları, bu yıl mayıs ayında hız kazandı. Alçı ceket yöntemiyle toprak altından çıkarılan dev domuz kafatası, Kayseri Bilim Merkezi Laboratuvarı’na getirildi.
“FARKLI VE İRİ BİR CANLI”
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Okşan Başoğlu, bu buluntunun ilk kez bütün halde bulunduğunu belirtti. Buluntuyu ‘doğal miras’ olarak değerlendirdiklerini vurgulayan Başoğlu, şunları kaydetti:
“Şimdi domuz deyince de böyle basitmiş gibi geliyor. Ama bu canlı günümüz domuzlarına hiç benzemiyor. Hatta dev domuz olarak da nitelendiriyoruz. Boyutları günümüz domuzlarından oldukça farklı ve iri bir canlı. Zaten aynen fili ayaklandırdığımız gibi bir süre sonra bu domuzu da ayaklandıracağız. O zaman daha net bir şekilde nasıl bir canlı olduğunu göreceksiniz. Bu kadar bütünlükte tam kafatasının çıkması, bizim için çok önemli”
“7,5- 8 MİLYON ÖNCESİNE AİT”
Fosilin, ‘Geç Miyosen dönemine’ ait olduğunu belirten Başoğlu, şunu ekledi:
“7,5- 8 milyon öncesi diye niteleyebiliriz. Mayıs ayı gibi alanda çalışma yapmaya başladık. Fakat 20-25 gündür bütün halde çıkarabilmek için bu fosil üzerinde çalışıyoruz. Sonunda çıkardık, zaten alçı ceket yöntemiyle çıkardık. Önce etrafını bir açtık, sonra alçıladık. Alçıya alarak kesekle çıkardık, getirdik. Şimdi burada temizlendi ve onarım aşamaları gerçekleştirilecek. Böyle güzel örnekler çıkınca, biz daha çok hevesleniyoruz. Daha böyle şevkle çalışıyoruz. Bunlar, doğal miraslarımız. Bu alana katkıda bulunduğumuz için de ekip olarak gurur duyuyoruz. Bugüne kadar bine yakın çıkan fosilimiz var”